Tröttnat på den negativa nyhetsrapporteringen i Sverige?
Vill du inspireras och känna att det finns hopp där ute?
Världen är inte så hemsk som Svenska media skriver, nedan finns beviset, positiva och Goda Nyheter finner du här!

Sök efter svenska nyheter

Sökningen görs bla på sveriges största tidningar och nyhets media samt ett antal mindre tidningar. Exempel: DI, DN, IDG, Aftonbladet, GP, ,Expressen samt många fler.

onsdag, januari 07, 2009

Dags att köpa HD TV?, nä nu gäller 3D TV!

3D-filmer har funnits ett tag, och visas till exempel på kupolbiografer som Cosmonova. Men nu lanseras teknik som ska ta 3D-filmer och spel in i vanliga hem.

Efter hd-tv:n tros nu 3D bli nästa stora grej i TV-världen. I Las Vegas på Consumer Electronics Show den här veckan presenterades ett antal 3D-produkter, skriver Financial Times.

Något som börjar säljas snart är 3D-glasögonen GeForce 3D Vision som kopplas till PC. Glasögonen gör det möjligt att spela up emot 350 existerande datorspel i 3D. En annan nyhet är en 22-tumsskärm med tillhörande glasögon från iZ3D som ska börja säljas nästa vecka.

Hittills finns inget standardformat för 3D-film, men en videospelare som visar 3D-film är på väg. Det är Nvidia som utvecklar spelaren, som ska kunna visa film på en PC-monitor eller på en 3D-färdig TV.

– Det här är i sin linda. En studio går i en riktning, en annan i en annan riktning, men vi planerar att stödja alla format, säger Ujesh Desai, vd på Nvidia GeForce.

Världens högsta skrapa nästan färdig byggd i Dubai

Världens högsta byggnad är så gott som färdig. Skyskrapan Burj Dubai har med sin spira äntligen nått rekordhöjden 818 meter.

Samsung Engineering and Construction monterade fast spiran strax innan julhelgen och nu har också en trafikfyr installerats, skriver Dubaisajten Business24-7. Byggherren Emaar har tidigare bekräftat att byggnaden i vart fall har nått en höjd på 780 meter. 56 hissar kommer att serva byggnadens bostäder och företag. Senare i år ska ett Armani-hotell öppnas liksom fyra pooler och en nästan 14 000 kvadratmeter stor motionsanläggning.

På hemsidan skryter byggherren med att hissarna kommer att bli världens snabbaste med en hastighet av 18 meter per sekund.

Tidigare rekordhållaren Taipei 101 ligger i Taiwan och är ”bara” drygt 508 meter. Byggnaden har kostat 27 miljarder kronor och är den högsta människoskapade konstruktionen, i alla kategorier. Tornet har till stora delar byggts av gästarbetare med låga lönekrav, till exempel från länder som Indien, Pakistan och Filippinerna.

Aktieproffs: Uppgången på börsen håller i sig

Trots idel negativa konjunkturnyheter tuffar börsen på som tåget. I Stockholm har det breda OMX-indexet stigit mer än 20 procent sedan slutet av november. Och bedömare di.se talat med är eniga om att uppgången fortsätter – men vågar inte lova en rak kurva.

Den dryga sista månaden bjöd Stockholmsbörsen, kanske något i skymundan av varsel och andra negativa makronyheter, på en rejäl uppgång. Sedan stängning fredagen den 21 november är har OMX-indexet stigit mer än 22 procent.

Bland de bolag som gynnats mest av utvecklingen är olje- och råvarubolag samt byggbolag. Vostok Gas är upp hela 77 procent, medan Lundin Minig, Lundin Petroleum och SSAB har stigit i intervallet 42-50 procent.

”Det handlar mycket om vad du tror ska hända 2010. 2009 kommer vara ett tufft år för alla, men kommer det fortsätta vara tufft 2010 eller vänder det uppåt? Just nu vågar marknaden titta lite längre fram, men tittar vi om ett par veckor kommer man nog fokusera mer på fjärde kvartalet, och bli lite nervös”, säger Anders Bruzelius, och fortsätter:

"Det kan nog bli slagit, men att marknaden ska upp på helåret är vi övertygade om."

Nya lärare och läxhjälp höjde betygen på Rinkebyskolan

Rinkebyeleverna går i skolan på lovet för att ta sig vidare till gymnasiet. Julbetygen visar att de är på rätt väg – efter den hårda kritiken mot skolan har andelen nior som har godkända betyg i alla kärnämnen ökat med 16 procent.

Nya och bättre lärare i matte och NO, läxhjälp med behöriga lärare och tätare kontakt med elevernas föräldrar finns på listan över förändringar som skolan gjort för att vända utvecklingen.

- Vi har fått en ny mattelärare, undervisningen har blivit bättre, säger Rava Farhan.

Tillsammans med sin kompis Sadia Hersi och ytterligare ett tjugotal niondeklassare nappade hon på möjligheten att under jullovet ägna några timmar om dagen åt att förbättra kunskaperna i matematik.

Säkrare vägar spar liv

Inte sedan 1945 har så få människor dödats i trafiken som under förra året. Och antalet omkomna barn har minskat med nästan hälften från 2007.

När Vägverket gör bokslut över 2008 träder ett något mer positivt trafikår än vanligt fram. Antalet dödsfall i trafiken minskade med tio procent jämfört med 2007 och hamnade på den lägsta nivån på över 60 år. Antalet barn som omkom minskade från 32 till 19.

– Även om det självklart är en tragik för dem som drabbas så är det här en positiv utveckling, säger Ingemar Skogö, general­direktör på Vägverket.

Installationer av solceller nästan dubblades i Calif förra året

El genererad i Kalifornien med hjälp av solenergi nådde rekord höjder under 2008 skriver Mercury News. Trots den tubulenta ekonomin, eller kanske på grund av den har ansökningarna för bidrag under statens Million Solar Roofs program varit enorma under årets sista fem månader.

- ”Vi har inte de slutgiltiga siffrorna än, men det verkar som att vi nästan dubblat mängden solceller installerade 2008 jämfört med 2007”, säger Molly Tirpak Sterkel, direktör för California Solar Initiative.

/Mikael

Apple slopar kopieringsskydd och 3G-spärr

Världens största skivaffär släpper kopieringsskydden. Apples Itunes erbjuder i vår all musik utan mjukvaruskyddet DRM (Digital Rights Management), och utlovar också efterlängtade förbättringar för musikhandel via Iphone.
- Vi har arbetat med alla stora musikbolag och erbjuder med början i dag åtta miljoner låtar utan DRM, och till slutet av detta kvartal kommer alla tio miljoner låtar (i Itunes store) att vara DRM-fria, sade Appleföreträdaren Phil Schiller på Macworld Expo i San Francisco på tisdagen.

Apple meddelar också att ljudkvaliteten blir bättre, när mycket av musiken nu ska erbjudas med datahastigheten 256 kilobits per sekund i stället för 128.

De nya greppen gör det mycket lättare för användarna att flytta musik inköpt från Itunes till mobiltelefoner och alla möjliga typer av musikspelare.

En annan nyhet från Macworld Expo är att den omsusade multimediemobilen Iphone blir av med en utskälld boja. Iphoneanvändare har hittills inte kunnat handla Itunes-musik via mobilnäten, utan varit tvungna att koppla upp sig via wifi för att komma in på Itunes store en för många obegriplig restriktion. Den spärren ska nu hävas, så att alla ägare till Iphone 3G kan tanka musik varhelst de har tillräcklig mobiltäckning.