Tröttnat på den negativa nyhetsrapporteringen i Sverige?
Vill du inspireras och känna att det finns hopp där ute?
Världen är inte så hemsk som Svenska media skriver, nedan finns beviset, positiva och Goda Nyheter finner du här!

Sök efter svenska nyheter

Sökningen görs bla på sveriges största tidningar och nyhets media samt ett antal mindre tidningar. Exempel: DI, DN, IDG, Aftonbladet, GP, ,Expressen samt många fler.

måndag, januari 12, 2009

Världen blir bättre – faktiskt

Blir du ledsen och och deprimerad av att slå upp morgontidningen? Då är du inte ensam.

– Det är viktigt att lyfta fram vad som är bra för att stärka människors framtidstro. Annars blir det lätt en väldigt dyster bild, säger Bosse Angelöw som är socialpsykolog och skrivit boken ”Glädjerapporten” om bra saker som händer i världen.

Bosse Angelöw är kritisk till hur medier ofta fokuserar på hemskheter och allt för sällan lyfter fram sådant som är positivt. Han efterlyser större motvikt.– Det är viktigt att sätta saker i ett större sammanhang och göra uppföljningar, säger han.

Enligt Bosse Angelöw händer det en hel del positiva saker hela tiden och för att vi inte ska deppa ihop bör mer uppmärksammas.

– Många har slutat att läsa tidningar på grund av allt elände. Det måste bli en bättre balans. Vi måste få läsa och känna hopp. Får man bara problem känner man bara vanmakt, säger Bosse Angelöw.

GM miljardsatsar på batterifabrik

- Vi är tillbaka i batteriindustrin igen, sa Wagoner.

Fabriken ska bland annat tillverka litium/ion-batterier till den nya elbilen Volt som släpps ut på marknaden i slutet av nästa år.

Wagoners besked om fabriken – och framför allt om att den ska ligga i det hårt drabbade bildistriktet – möttes av applåder.

Förutom satsningen på en ny fabrik, avslöjade Rick Wagoner också att man öppnar det hittills största utvecklingslaboratoriet för batteriteknik i USA. Det sker i samarbete med bland andra LG. Hitatchi och universitetet i Michigan.

- Vi har tagit ett stort steg, som snabbar på elektrifieringen av bilarna. Vi tror verkligen på det här, sa Rick Wagoner.

Fler vill ha hushållsnära tjänster

Enligt en undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av arbetsgivarorganisationen Almega tycker 25 procent av hushållen att det är ganska eller mycket intressant att köpa hushållsnära tjänster. Det är en ökning med fem procent jämfört med förra året. Samma undersökning visar att hushållen hellre väljer bort resor, restaurangbesök och nöjen än hushållstjänster.

Ökningen tros leda till nyanställningar och Ulf Lindberg, näringspolitisk chef på Almega, säger till Ekot att staten skulle tjäna på om hushållen fick göra avdrag för ännu fler tjänster än i dag.

– Våra undersökningar visar att två tredjedelar av de som anställs i branschen kommer från arbetslöshet. Vi tror att det kan ha en ganska stark sysselsättningsskapande effekt, säger han till Ekot.

Lindberg menar att även it-tjänster borde klassas som hushållsnära.

Om ett halvår kommer skattereduktionen direkt vid inköpstillfället. Det betyder att personer som köper hushållsnära tjänster inte kommer att vara tvungna att begära jämkning i samband med deklarationen, man betalar nettokostnaden direkt.

Gott nytt år för kronan

Den svenska kronan har fått en bra start på det nya året och stärkts rejält jämfört med nivåerna i december. Förutsatt att finanskrisen verkligen hejdas lär förstärkningen fortsätta, tror analytiker.

– På nivåer runt 11 kronor mot euron är kronan undervärderad, säger Karl-Johan Bergström, valutastrateg på Swedbank.

Kronan försvagades dramatiskt under hösten, i takt med att finanskrisen eskalerade. Mot slutet av året hade kronkursen sjunkit med cirka 20 procent mot euron och runt 40 procent mot dollarn, jämfört med sommarens nivåer.

Men nu kan en ny trend skönjas. Sedan dagarna kring jul, då euron nådde nivåer på över 11:30 kronor, hade kronan på fredagseftermiddagen stärkts med 5–6 procent. Förstärkningen mot dollarn inleddes tidigare och ligger på 7–8 procent jämfört med början av december.

Världens första flygbil redo att lyfta

Det är en bil – och ett flygplan. Nästa månad genomför världens första flygande bil sin premiärtur i luften.

Om fordonet överlever testflygningen förväntas det nå bilsalongerna sommaren 2010, uppger Times Online. Där är det sedan upp till "flygbilen" att imponera på potentiella kunder - något som enligt producenterna inte ska vara alltför svårt.

Terrafugia Transition, som fordonet döpts till, kan nämligen gå från tvåsitsig bil till flygplan på bara femton sekunder. Enligt tillverkarna är den enkel att använda, inte minst eftersom den drivs på blyfri bensin och dessutom ryms i ett vanligt garage.

- Det är första gången som alla delar integrerats i samma fordon, säger Carl Dietrich som driver företaget bakom Terrafugia.

Bilen uppges kunna flyga upp till 800 kilometer på en enda tank. I luften ska den klara hastigheter kring 180 kilometer/timmen, men ännu har den bara kört i 140, då med fast mark under hjulen.

Dietrich säger till Times Online att företaget redan har mottagit 40 order - trots att bilen beräknas gå loss på 1,5 miljoner svenska kronor.

- För ett flygplan är det ett rimligt pris, men för en bil lutar det väldigt mycket åt det alltför dyra hållet, säger han. Men, konstaterar Times Online, några problem finns ännu att lösa.
Att försäkra fordonet kan bli svårt, liksom att hitta någonstans att starta. I dag finns bara en enda väg i hela USA som det är tillåtet att lyfta från - och den ligger i Alaska.