Tröttnat på den negativa nyhetsrapporteringen i Sverige?
Vill du inspireras och känna att det finns hopp där ute?
Världen är inte så hemsk som Svenska media skriver, nedan finns beviset, positiva och Goda Nyheter finner du här!

Sök efter svenska nyheter

Sökningen görs bla på sveriges största tidningar och nyhets media samt ett antal mindre tidningar. Exempel: DI, DN, IDG, Aftonbladet, GP, ,Expressen samt många fler.

torsdag, januari 08, 2009

Michael J Fox ger miljoner till Malmöbolag

Filmstjärnan Michael J Fox donerar 6,5 miljoner kronor till Malmöbaserade Acadia Pharmaceuticals. Pengarna ska gå till företagets utveckling av en bromsmedicin mot Parkinson.

Medicinföretaget Acadia Pharmaceuticals fick i september 2008 göra sig av med halva personalstyrkan, efter att en klinisk studie inte utvecklats som ledningen hoppats.

Men nu har företaget - som ännu inte har någon medicin på marknaden - fått 6,5 miljoner ur Hollywoodstjärnan Michael J Fox stiftelse.

Pengarna går till den forskning som bedrivs på Medeon, där ett preparat mot psykos vid parkinson nått det sista prövningsstadiet. Vad betyder det här för er?

– Vi behöver pengar hela tiden, säger sverigechefen Bo-Ragnar Tolf och skrattar.

– Det gör att vi kan skynda på vissa saker, kanske kan vi knyta till oss ytterligare en forskare för en viss tid.

Framförallt är det ett erkännande av oss och vår forskning. De aktuella preparaten, som är baserat på det kvinnliga könshormonet östrogen, har potential att kunna bromsa parkinsons sjukdom.

Vilket är nästa steg?
– Preparaten ska testas i olika modeller för att se om principen håller, innan de kan testas på människa. Vi är långt ifrån ett färdigt preparat. Våra förhoppningar där uttalar jag mig inte om.

Varför fick ni de här pengarna?
– Det var en av våra forskare, Roger Olsson, som skickade in ansökan. Han kommer också att leda projektet. Ansökan gick rakt igenom och godkändes, säger Bo-Ragnar Tolt.

I ett uttalande från The Michael J. Fox Foundation säger vd Katie Hood: "Vår personal och granskare är exalterade över potentialen i Acadias ER-betaprogram för att finna en ny metod som bättre kan behandla patienters symptom och möjligen bromsa sjukdomsförloppet."

Solen ska förse Konstfack med el

STOCKHOLM I veckan invigs en av Sveriges största solcellsanläggningar – på taket till Konstfack. Nästan 700 kvadratmeter solceller ska förse huset vid Telefonplan med el.
Successivt ska sedan anläggningen byggas ut för att bli Sveriges största.

Den del av taket som nu fått solceller har extra bra förutsättningar, med en gynnsam lutning och position mot söder. Solcellerna beräknas producera ungefär 66 000 kWh per år.

– Enkelt översatt motsvarar det 4-5 eluppvärmda villor, säger Bengt Jansson, miljöansvarig på Vasakronan, som äger fastigheten.Det låter inte så mycket?

– Det kan man kanske tycka, men sedan ska vi bygga vidare. Vi använder mycket el till våra byggnader. Därför vill vi vara med och testa nya tekniker för att på sikt kunna använda dem, även om solcellerna måste utvecklas.

Miljardregn över uppsalaentreprenör

Radi Medical Systems har sålts till det amerikanska företaget St Jude Medical för 250 miljoner dollar. Grundaren Thomas Engström får hälften av vinsten genom sitt aktieinnehav. Thomas Engström grundade Radi Medical Systems 1988. År 2005 fick han pris som årets entreprenör av Ernst & Young.

Nu kammar han hem en vinst på drygt en miljard kronor efter att ha sålt sitt bolag till St. Jude Medicals, skriver Di.se.

Thomas Engström kommer att vara kvar i Radi Medical Systems som konsult under en övergångsperiod.

- Den här transaktionen för samman produktlinjer som kompletterar varandra. Genom St. Jude Medicals försäljnings- och distributionsnät, förlängs vår räckvidd, skriver Thomas Engström i en kommentar till Di.se.

SBAB sänker boräntor

Bolåneföretaget SBAB sänker räntorna med mellan 0,05 och 0,15 procentenheter.

Efter sänkningen får ett lån med en bindningstid på två år en ränta på 3,70 procent och ett lån bundet i fyra år får en ränta på 4,22 procent. Räntorna på lån med längre bindningstider lämnas oförändrade. Tremånadersräntan sänks till 3,50 procent.

Cykelåkandet ökar - även på vintern

Cykelåkandet har ökat kraftigt i storstäderna, inte minst på vintern. Enbart i Stockholm cyklar dubbelt så många i dag som för tio år sedan, visar ny forskning.

Däremot har cykling minskat något utanför de större städerna, tror som .
Maria Börjesson vid WSP Group som i sitt forskningsprojekt på uppdrag av Vägverket undersökt cykelns popularitet intervjuade i augusti i fjol 800 cyklister i Stockholm. Deras svar ger en något annorlunda bild av dagens moderna cyklist.

- Uppfattningen att man cyklar korta sträckor och för att det är billigt stämmer inte alls. Dagens cyklist värderar bekvämlighet och tidsvinsten väldigt högt, högre än andra färdmedel, sade hon vid konferensen Transportforum i Linköping på onsdagen.

Som skäl för att cykla anger många att de får motion av cykling. Många säger dock samtidigt att de skulle välja annat färdmedel om det var snabbare och billigare.

Maria Börjessons undersökning visar att cykling i dag är en viktig del av trafiksystemet och att cyklisterna, åtminstone i Stockholm, är beredda att betala för fler och bättre cykelvägar. På cyklisternas önskelista står färre stopp vid trafikljusen och säkrare cykelstråk.

Kleerup triumferade - och Esbjörn Svensson hedrades

Vem blev kvällens grammisvinnare nummer 1? Jo, Kleerup. EMD tog hem folkets pris för "Årets låt" med "Jennie let me love you". Mitt i skrålet på Hovet trängde tårar fram när förolyckade Esbjörn Svensson hedrades - hans trio vann kategorin "Årets jazz".

Årets låt:"Jennie, let me love you", EMD
Årets kvinnliga artist:Anna Ternheim, "Leaving on a mayday"
Årets manliga artist:Håkan Hellström, "För sent för edelweiss"
Årets nykomling:Kleerup, "Kleerup"
Årets grupp:Soundtrack of our Lives, "Communion"
Årets album:"Leaving on a mayday", Anna Ternheim
Årets dans/hiphop/soul:Afasi & Filthy, "Fläcken"
Årets dansband/schlager:Lasse Stefanz, "Rallarsväng"
Årets hårdrock:In Flames, "A sense of purpose"
Årets jazz:Esbjörn Svensson Trio, "Leucocyte"
Årets barnalbum:"Swingtajm! Trazan och Banarnes 30-årsskiva", Trazan och Banarne
Årets folkmusik/visa:Abalone Dots, "Traveler"
Årets liveakt:Robyn Årets kompositör:Kleerup, "Kleerup"
Årets producent:Kleerup, "Kleerup"
Årets textförfattare:Annika Norlin, "More modern short stories from Hello Saferide"
Årets elektroniska producent:Eric Prydz
Regeringen exportpris:Björn Ulvaeus, Benny Andersson

Sundin tillbaka som vinnare

Med Mats på plats vände äntligen trenden för Canucks. Vancouverlaget knep sin första seger på tre matcher och supersvensken Sundin hängde med fint i svängarna.

- Han kommer definitivt att bidra med sitt kunnande. Alla vet att i sådana här lägen handlar det bara om hur utvecklingen ser ut på längre sikt. Och det är förstås svårt att avgöra, Sade MacTavish.

Ligans egen hemsida Nhl.com rubricerar Mats Sundins matchinsats som "tillbakadragen men effektiv". Via den här länken kan du få ett sammandrag från nattens händelser.