Tröttnat på den negativa nyhetsrapporteringen i Sverige?
Vill du inspireras och känna att det finns hopp där ute?
Världen är inte så hemsk som Svenska media skriver, nedan finns beviset, positiva och Goda Nyheter finner du här!

Sök efter svenska nyheter

Sökningen görs bla på sveriges största tidningar och nyhets media samt ett antal mindre tidningar. Exempel: DI, DN, IDG, Aftonbladet, GP, ,Expressen samt många fler.

tisdag, januari 13, 2009

Nya rot-avdraget möts med jubel

För en månad sedan återinfördes det omtalade rot-avdraget. Större efterfrågan och fler vita jobb ska rädda hantverkarna undan lågkonjunkturen. Gensvaret från allmänheten har varit starkt och nu jublar landets branschorganisationer.

I veckan lägger finansdepartementet fram ett förslag till lagtext gällande rot-avdraget. Men redan sedan i början av december har privatpersoner kunnat göra skatte­avdrag på uppemot 50 procent på hantverkstjänster som utförs i hemmet. Och att intresset från allmänheten är stort bekräftas av landets branschorganistaioner.

- Jag har fått en mängd samtal från privatpersoner vilket jag aldrig brukar få i vanliga fall. Vi märker att intresset för rot-avdraget är mycket stort, säger Björn Wellhagen, ansvarig för bostadsfrågor på Sveriges Byggindustrier, en arbetsgivarorganisation som företräder snickare i tusentals företag runt om i landet.

- Avdraget ger väldigt goda effekter. Genom rot-avdraget har 2 miljarder kronor per år förts från den svarta sektorn till den vita, säger Björn Wellhagen.

Systemairs grundare ersätter anställda för kursras

Aktien har halverats – men runt 100 ägare går helt skadefria. Systemairs vd och grundare Gerald Engström har kompenserat alla anställda som förlorade pengar på börs­noteringen. Enda villkoret var att de sålde sina aktier och lämnade över notan till honom.

”De som köpt aktier är till stor del personal i vår verkstad och jag tyckte inte att det var rätt att de skulle förlora pengar, så jag har personligen betalat förlusterna ur egen ficka”, säger Gerald Engström.

För de anställda som tecknat sig för 600 aktier och betalat in 46.800 kronor var situationen allt annat än rolig. Redan efter en vecka som börsspekulanter hade deras aktier tappat 2.250 kronor i värde.

Men i början av förra året fick personalen i Skinnskatteberg och Systemairs andra fabriker erbjudande om kompensation av Gerald Eng­ström. Han lovade att täcka förlusten för alla som sålde sina aktier.

Gerald Engström uppskattar att ungefär 100 personer har sålt aktierna och utnyttjat löftet om förlusttäckning förra året. Han vill inte gå in på hur mycket det kostat honom, men det kan röra sig om miljonbelopp.