Tröttnat på den negativa nyhetsrapporteringen i Sverige?
Vill du inspireras och känna att det finns hopp där ute?
Världen är inte så hemsk som Svenska media skriver, nedan finns beviset, positiva och Goda Nyheter finner du här!

Sök efter svenska nyheter

Sökningen görs bla på sveriges största tidningar och nyhets media samt ett antal mindre tidningar. Exempel: DI, DN, IDG, Aftonbladet, GP, ,Expressen samt många fler.

söndag, december 21, 2008

Succé för nya förarprov

Andelen som klarar teoridelen på första försöket har ökat markant - och andelen som klarar körprovet har ökat ännu mer.

- Det är en väldig förbättring, som vi är väldigt glada över, säger Anders Borglund, chef för Vägverkets förarenhet, till TT.

Efter framgångsrika tester på flera orter införde Vägverket den 1 september i år en ny ordning där teori och praktik mera än tidigare kopplades samman. Körkortstagarna fick boka sina prov och bestämma själva om teori- och körproven ska ske på samma dag eller med bara några dagars mellanrum.

”Snart är vi svenskar”

IRAK-INDIEN. – När beskedet kom grät och skrek vi av lycka. Loma sitter med sina fyra döttrar och son och skrattar högt åt minnet. Takfläktarna går på högvarv för att dämpa Delhis eftermiddagshetta och barnen nästan hoppar av iver i den slitna soffan.

– Sex dagar kvar tills vi åker till Sverige, imorgon bara fem, ropar de, exalterade över resan som ska ta dem från Delhi till Linköpings flygplats via London och Arlanda.

Att slutstationen är Motala vet familjen inte än. Motala finns inte med i den resplan som stolt visas upp med sju splitternya pass där det står Sverige och främlingspass på pärmarna. Inuti finns nytagna foton av pappa Abd Rahman, mamma Loma och barnen Aya, Hadeel, Asiel, Ali och Dina. Under rubriken för nationalitet står det tydligt: statslös.

Det här får du göra med nya rotavdraget

Drar du av 20.000 kronor för städtjänster under ett år får du alltså dra av max 30.000 kronor för hantverkstjänster under samma period.

Nytt är också att reduktionen enbart gäller privatpersoner. Du kan få skattereduktionen för jobb gjorda i din bostadsrätt, villa eller fritidshus. Ägaren av ett hyreshus eller en bostadsrättsförening omfattas däremot inte. Det går alltså inte att få lägre skatt vid till exempel ett stambyte.

800 kronor hjälpte dem till egen butik

För oss svenskar är 800 kronor en genomsnittlig matkasse. För John och Shelmith Murage betydde pengarna, som de har lånat, en egen butik.Bakom lånet står mikrolånsorganisationen Kiva och privatpersoner i väst som vill stötta fattiga entreprenörer i utvecklingsländer.

Tanken är enkel. Tänk dig en kvinna som sitter hemma och syr kläder till försäljning. Hon har inte råd att investera i en symaskin, men skulle kunna tjäna betydligt mer om hon kunde det. Med ett litet mikrolån kan hon plötsligt mångdubbla sin verksamhet och lätt betala tillbaka lånet. Det gäller bara att komma över den första finansiella tröskeln.

Skillnaden mellan Kiva och andra mikrofinansiella organisationer är att enskilda låntagare och individuella långivare kopplas ihop genom organisationens webbsida.