Tröttnat på den negativa nyhetsrapporteringen i Sverige?
Vill du inspireras och känna att det finns hopp där ute?
Världen är inte så hemsk som Svenska media skriver, nedan finns beviset, positiva och Goda Nyheter finner du här!

Sök efter svenska nyheter

Sökningen görs bla på sveriges största tidningar och nyhets media samt ett antal mindre tidningar. Exempel: DI, DN, IDG, Aftonbladet, GP, ,Expressen samt många fler.

fredag, december 19, 2008

USA:s bilpaket bra för Saab och Volvo

President George W Bush skickade på fredagen 133 miljarder kronor och några månaders tidsfrist till de båda biljättarna GM och Chrysler. Det bör ha utlöst ett lättnadens suck både i Göteborg och Trollhättan.

Inte så att pengarna hamnar i Sverige. Ford, Volvos ägare, fick inga pengar i USA (och hade heller inte sökt) utan hela Bushs nödlån till bilindustrin fördelades mellan Chrysler och Saabs ägare General Motors (GM).

Smartare hem när studenter ställer ut

UTSTÄLLNING: Framtidens hem hjälper oss att hålla vatten- och elförbrukning på en hållbar nivå. Slöa framför TV:n hör också gårdagen till. Åtminstone om koncepten som studenterna på Interaction Design och Intelligent System Design ställde ut på IT-universitetet före jul slår väl ut.

Allt-i-ett-kudden Happilow är kudde, väckarklocka och antisnark hjälpmedel i ett.- Den är lätt att använda och bra för par säger studenten Erik Johansson på Interaction Design och visar. Om du snarkar väcker kudden dig med tre signaler och börjar vibrera. Vill du använda kudden som väckarklocka sätter du alarmet genom att vicka på den. Dioder tänds och visar när det är dags att vakna, dioderna släcks när du lägger huvudet på kudden igen.

Äntligen fullträff, Anja

Där satt den, Anja. På fredagseftermiddagen prickade Pärson in sin första världscupseger för säsongen, genom överlägsen åkning i St. Moritz superkombination.

Svenskan ledde inför andra åket, efter det inledande super-G-passet, höll undan i slalomen och klarade pressen galant.

Snabbast ner i åk nummer två var visserligen Nicole Hosp, men det hjälpte föga eftersom Anjas fösprång redan var så pass stort.

Huvudkonkurrenterna Maria Riesch och Lindsey Vonn kunde aldrig hota på allvar. Sammanlagt skrevs segermarginalen till 1,12 sekunder och ytterligare 48 hundradelar före terdjeplatsen.

Nyfödde Sam mirakelräddad

När lille Sam var tre dagar upptäckte läkarna en tumör i bebisens hjärna. Nu har den opererats bort. I tumören fann läkarna en liten fot.

– Man kan hitta missbildningar i tumörer. Som hår eller tänder men det är extremt ovanligt, säger Bengt Gustavsson, överläkare i neurokirurgi vid Karolinska Universitetssjukhuset. Förutom foten i tumören hittades andra kroppsdelar, en hand och ett lår, som delvis utvecklats. Men det var foten som förvånade mest.

– Att finna en fullt utvecklad struktur är extremt ovanligt, säger kirurgen Paul Grabb på Memorial sjukhuset i Colorado Springs till nyhetsbyrån AP.

Spott från fladdermus löser upp blodproppar

Den sydamerikanska blodsugande vampyrfladdermusen är inte bara en plåga. Ett ämne kallat desmoteplas i dess saliv har blodförtunnande egenskaper, vilket den danska läkemedelsjätten Lundbeck är på god väg att slå mynt av.

De avslutande försöken på patienter med blodpropp i hjärnan är i full gång, skriver den danska tidningen B.T. Om allt går som på räls väntas ett färdigt fladdermusinspirerat läkemedel på marknaden inom tre—fyra år.

Fördelen med desmoteplas, som kan framställas kemiskt, är att ämnet kan ges upp till nio timmar efter insjuknandet. Befintliga blodproppslösande preparat måste ges betydligt tidigare.

Världens bästa ­Selma

I år skulle Selma Lagerlöf ha fyllt 150 år. Det firar SVT med en miniserie om henne som visas den 26 och 27 december.

På själva födelsedagen, torsdagen den 20 november, inbjöds pressen till ett pressmöte på hotell Rival i Stockholm för att träffa den världsberömda författaren, den första kvinnan, som fått Nobelpriset i litteratur och tillika den första kvinnan i Svenska Akademien.

Och alla är där, precis alla. Sveriges Televisions pressansvarige Magnus Telander har antytt att Selma Lagerlöf själv faktiskt kommer att vara närvarande, i egenskap av "Vita frun". Så blir dessvärre inte fallet, men vi får träffa Helena Bergström, som är Selma i SVT:s julsatsning. Och vi möter Lagerlöfs båda nära väninnor - eller "älskarinnor", mer rakt-på-sak uttryckt - Sophie Elkan och Valborg Olander, spelade av Alexand­ra ­Rapaport respektive Ingela Olsson.

Anja Pärson har toppchans till pallplats

Tummen upp! Anja Pärson dundrade in i ledning i super-G i St Moritz. Hon toppar inför slalomen i superkombinationen med tolv hundradelar.

Regerande världsmästarinnan i superkombination, Anja Pärson, visar storformen direkt. Under fredagens tävling i St Moritz hade hon superfart under skidorna och tog sig i mål på tiden 57,84, vilket är tolv hundradelar bättre än kanadensiskan Emily Brydon.Slovenskan Tina Maze är trea och 30 hundradelar efter Pärson.

Leder i halvtid
Inför slalomen klockan 13.45 i eftermiddag jagas Anja Pärson framför allt av Elisabeth Görgl, som är 59 hundradelar bakom, och amerikanskan Lindsey Vonn som måste köra in över en sekund (1,05) för att ta sig förbi Anja Pärson.

Nu kommer kylan lagom till jul

Vit jul? Nja, snarare kall. Det blir minusgrader över hela landet lagom till julafton, visar SMHI:s superguide till vädret i jul och nyår. - Det blir kallare ju längre norrut man kommer, säger meteorologen Emelie Karlsson på SMHI.

Rimfrost och rejäl kyla. Det är vad vi har att vänta under julhelgen.- I nuläget ser det ut som att det ska bli minusgrader i hela landet, säger Emelie Karlsson, SMHI.Men helgerna börjar blåsigt i södra Sverige.

G-punkten hittad – med ultraljud

Till slut krävdes ultraljudsmaskiner för männen att hitta kvinnans g-punkt. De italienska forskarna har dessutom lyckats se att kvinnor som får klitorisorgasmer och g-punktsorgasmer ser olika ut.

Forskaren Emmanuele Jannini vid L´Aquia-universitetet i Italien har kunnat visa klara anatomiska skillnader mellan kvinnor som får orgasm utan stimulering av klitoris och de som behöver klitorisstimulans, skriver New Scientist.

Årets bästa it-chef: Så blir du en lysande CIO

Lennart Åström på Alfa Laval är "Årets CIO". Det skriver tidningen CIO Sweden i senaste numret där han ger sina bästa råd till hur du lyckas som it-chef.

Lennart Åströms vision är att varje dag, året runt och i allt han arbetar med, göra Alfa Laval en smula bättre. Eller som han uttrycker det med egna ord i intervjun:

"Allting går alltid att förbättra."

Och det tycks ha gett resultat. Lennart Åström, som sedan 1997 innehar jobbet som Head of Corporate IT, hyllas i CIO Sweden för sitt långsiktiga arbete med att förbättra Alfa Lavals industriella processer.