Tröttnat på den negativa nyhetsrapporteringen i Sverige?
Vill du inspireras och känna att det finns hopp där ute?
Världen är inte så hemsk som Svenska media skriver, nedan finns beviset, positiva och Goda Nyheter finner du här!

Sök efter svenska nyheter

Sökningen görs bla på sveriges största tidningar och nyhets media samt ett antal mindre tidningar. Exempel: DI, DN, IDG, Aftonbladet, GP, ,Expressen samt många fler.

måndag, december 22, 2008

Nya svenska snabbtåg utreds

Gunnar Malm, vd för Arlandabanan, fick i dag torsdag regeringens uppdrag att utreda banor för höghastighetståg i Sverige. Det uppger Kenneth Hultgren, pressansvarig hos infrastrukturminister Åsa Torstensson. Regeringen ser gärna att näringslivet bidrar till den förväntade miljardkostnaden.

Gunnar Malm, vd för Arlandabanan Infrastructure AB och tidigare finans- och säkerhetsansvarig inom SJ, ska nu utreda förutsättningarna för att bygga banor för höghastighetståg i Sverige. Det är tåg som kör 350 km/h, vilket är 150 km/h snabbare än dagens X2000-tåg.

Beslutet togs i dag av regeringen, enligt Kenneth Hultgren.

Saab tar indisk stororder

Försvarskoncernen Saab har fått en beställning från det indiska företaget Hindustan Aeronautics Limited (HAL). Kontraktet är värt cirka 24 miljoner dollar, motsvarande cirka 196 miljoner svenska kronor, enligt ett pressmeddelande.

Avtalet avser tillverkning av ett integrerat system för missilskydd som ska installeras på Indiens lättviktshelikopter Dhruv. Produktionsbeställningen är en fortsättning på en första beställning på utveckling och tillverkning av prototyper samt en tidigare produktionsbeställning som kom i april 2008, skriver Saab.

De 100 äldsta kommersiella domännamnen

1985 var DOS 3.0 det främsta operativsystemet för pc-datorer, Dell hade precis grundats och Amiga 1000 var en av de allra hetaste datorerna på marknaden. Samma år registrerades också det första kommersiella domännamnet, och det är faktiskt fortfarande i bruk.

Tidningen PC World har tittat tillbaka i tiden på de 100 första kommersiella domännamnen som registrerades, och först ut var Symbolics.com som började användas den 15 mars 1985. Sajten tillhörde då en datortillverkare som senare gick i konkurrs i början av 90-talet, men sajten finns fortfarande kvar även om den nu ägs av ett annat företag.
På nionde plats över de allra tidigaste domännamnen hittar vi välkända Hp.com som registrerades den 3 mars 1986, och bara några veckor senare la IBM beslag på sin domän. Cirka ett år senare registrerades också Apple.com vilket gör att namnet hamnar på en 64:e plats över de 100 äldsta domänerna.

Ljusare tider!

Solen kommer gå upp tidigare varje morgon och gå ner lite senare varje kväll. Skillnaden i tid är inte så stor ca en halv minut vid uppgång och en halv minut vid nedgång varje dag.

Årets mörkaste dag, midvinter har varit, nu går vi mot ljusare tider igen!

/Mikael

I Tensta bekämpas våldet med trovärdiga förebilder

Stenkastning har blivit ett uttryck för frustration. Det säger Järvapolisen Johnny Lindh. Guleed Mohamed från Tensta tror att trenden går att bryta. Det gäller att få över alfahannarna på den goda sidan. Då följer svansen med.

Johnny Lindh är närpolischef i södra Järva norr om Stockholm, dit Tensta och Rinkeby hör.
- Jag var tjänstledig ett år. När jag kom tillbaka i somras upplevde jag att det hade skett en enorm förskjutning i toleransnivå, säger han.

Förändringen gäller hela samhällsservicesektorn, enligt honom. Fältassistenter och väktare blir utsatta för stenkastning. Värdetransporterna begär poliseskort eftersom de inte vågar åka in i Tensta. Men ingen anmäler.

- Det verkar som om att få stenar kastade mot sig är något man får acceptera i det här området. När jag kom tillbaka såg jag det med nya ögon. Nu är jag där själv: "Lite stenar är inte så farligt".

New York kan byta alla gatulyktor mot dioder

Staden New York kan komma att byta ut 300 000 lyktstoplar. Test med nya gatulyktor med lysdioder ska nu testas i staden.

Fördelen med lysdioder är många. De drar mindre ström, inga farliga kemikalier släpps ut om lamporna går sönder och en lysdiod kan oftast brinna i upp till 50 000 timmar. Bara att byta lampor i alla New Yorks gatuljus är oerhört kostsamt för staden. Något man hoppas kunna spara in på om testerna med lysdioder slår väl ut.

Vinnova ska hjälpa nya material ut på marknaden

Genom projektet ”Designade material inklusive nanomaterial” vill Vinnova hjälpa till att få ut nya material och tekniska innovationer från olika högskolor och företag på marknaden.

Vinnova vill hjälpa till att kommersialisera olika former av designade material och nanomaterial. Inom ramarna för ett program som heter just ”Designade material inklusive nanomaterial” fördelar de finansering till nio olika projekt. Finanseringen uppgår till totalt 19 miljoner kronor, och de olika projekten får mellan 300 000 och 5,8 miljoner kronor var.

Konstfack ska få Sveriges största solcellsanläggning

När året är som allra mörkast och solen lyser med sin frånvaro jobbar Olof Österlund oförtrutet vidare högt uppe på Konstfacks tak. Här skapas början till Sveriges största solcellsanläggning.

Ett iskallt vinterregn gör taket vid Telefonplan snorhalt men det avskräcker inte Olof Österlund och hans arbetskamrater. Före årsskiftet måste de vara klara med monteringsarbetet uppe på Konstfacks industritak för att solcellsprojektet ska kvalificera sig för ett väl tilltaget statligt stöd.

Uppe på Ericssons gamla telefonfabrik från 1940, där Konstfack huserar sedan fyra år, monteras i ett första steg nästan 700 kvadratmeter med solceller. Fyra av sammanlagt 19 så kallade lanterniner (ett sågtandat tak med 90 meter långa fönsterarrangemang) förses med specialbeställda solceller med kiselskivor.

Guldring hittad efter 1 700 år

Plötsligt låg den bara där, en 1 700 år gammal guldring. ”Den såg ut som att den lika gärna kunde ha varit tappad i går”, säger arkeologen Åsa Berger om fyndet i Botkyrka söder om Stockholm.

Guldringen såg närmast opåverkad av den vidsträckta tidsrymden under jord.

– Oftast är föremålen vi hittar väldigt spröda och ömtåliga. Men den här ringen behövde man bara tvätta av, säger Åsa Berger vid Stockholms läns museum.

Boplats för flygtokiga

Den 15 januari kliver de ­första nattgästerna ombord på Jumbo Hostel på Arlanda – flygplanet som har byggts om till vandrarhem.

– Vi har precis fått vatten så nu kan vi gå på toaletten, säger platschefen Gisela Olsson och fyrar av ett stort leende.

Sedan i augusti har planet, en avdankad Boeing 747:a, byggts om och anpassats till ett vandrarhem med 85 bäddar.

Nu börjar det ta form och platschefen berättar att det redan har trillat in bokningar inför julafton nästa år.

Vandrarhemmet är det första ute på Arlanda, beläget mitt emot SAS Radisson Hotel. Dryga tusenlappen kostar det för tre personer att övernatta i ett rum. Perfekt för de som ska resa vidare morgonen därpå.

– Men tanken är också att företag eller den flygtokige ska kunna hyra hela planet och vi kommer att ha vigslar ute på vingen, berättar Gisela Olsson.

Cockpit har förvandlats till en bröllopssvit. På morgonen serveras frukost på likadana brickor som flygvärdinnorna använder. Och på kaptenens plats står numera champagnen på kylning.