Tröttnat på den negativa nyhetsrapporteringen i Sverige?
Vill du inspireras och känna att det finns hopp där ute?
Världen är inte så hemsk som Svenska media skriver, nedan finns beviset, positiva och Goda Nyheter finner du här!

Sök efter svenska nyheter

Sökningen görs bla på sveriges största tidningar och nyhets media samt ett antal mindre tidningar. Exempel: DI, DN, IDG, Aftonbladet, GP, ,Expressen samt många fler.

onsdag, januari 21, 2009

Forskare bygger robot som tar sig in i blodet


Snart kan handlingen från filmen "24 timmars jakten" bli allvar. Forskare i Australien har nu lärt sig att åtminstone göra en farkost liten nog att köra i en människas blodomlopp.



Forskare vid Monash Universitetet i Australien har utvecklat en motor liten nog att kunna driva en liten farkost som kan skickas in i blodomloppet på en människa.



Genom att utveckla en liten piezoelektronisk motor som bara är ungefär en millimeter bred har forskarna tagit ett stort steg framåt i motorns utveckling.
– Om man tittar i en katalog från elektronikfirmor i dag så hittar man alla möjliga typer av sensorer, LED-lampor, mikrochips och annat som representerar det senaste inom mikroteknologi. Men motorn har knappt förändrats sedan 1950-talet, säger James Friend, professor vid Monash University i ett uttalande.



Piezoelektronik innebär att elen till motorn kommer från att två material mekaniskt reagerar med varandra. I två år har forskarna kämpat för att göra det möjligt att använda tekniken i så liten skala.



Med motorns hjälp hoppas forskarna nu kunna bygga robotar små nog att kunna simma i artärer och ta sig fram till problemområden i kroppen. Ett tänkbart exempel är att använda tekniken för att förhindra stroke-anfall.

Rätt toasits minskar risk för klämda små snoppar

En tung toalettsits som faller ner kan skada små pojkar som går på toaletten själva. Nu uppmanar engelska experter att föräldrar till små barn ska undvika toalettsitsar i keramik eller trä.



Ett sjukhus i England rapporterade i slutet av förra året fyra olyckor där små pojkar fått sina penisar krossade av nedfallande toalettsitsar. Alla pojkarna hade själva försökt fälla upp sitsen, men den hade fallit tillbaka ned och skadat dem. De fick tillbringa en natt på sjukhus, men uppges inte ha fått några bestående men.



– Det är viktigt att föräldrar inspekterar toaletter innan barnen använder dem, det gäller särskilt toaletter i hemmet, och de bör följa med barnet på toaletten om det är nödvändigt, säger Joe Philip, läkare på Leighton Hospital, till BBC News.

GLÄDJERALLY - Ericsson upp över 10% idag

[Kl 10:03] Ericsson, med vd Carl-Henric Svanberg i spetsen, visar återigen styrka. För andra kvartalet i rad levererade telekomkoncernen starka kvartalssiffror trots oväntat tunga omstruktureringskostnader.



Ericsson chockade marknaden genom att, för andra gången i rad, släppa sin kvartalsrapport för tidigt. Den här gången kom rapporten hela åtta dagar före utsatt datum. Liksom vid det senaste rapporttillfället lyckades Carl-Henric Svanberg och co komma med glada överraskningar.



Trots att många analytikerfirmor har sänkt sina rekommendationer för Ericsson på sistone och dotterbolaget Sony Ericsson svek i sin rapport i förra veckan blev faktiskt resultatet en bra bit över förväntan. De oväntat stora vinstsiffrorna ska dessutom ses i ljuset av att bolagets omstruktureringskostnader var väsentligt mycket större än befarat.



"Vi har haft en stabil utveckling under 2008”, skriver Carl-Henric Svanberg i vd-ordet i rapporten.

MTR ny entreprenör på SL - lovar tunnelbana i tid


En tunnelbana med ännu bättre punktlighet och underhåll och mer personal för service och information till resenärerna. Det ska det bli när Hongkongbaserade MTR tar över driften av Stockholms tunnelbana. Och till ett lite lägre pris än SL räknade med.



Ett starkt fokus ska ligga på punktlighet, utlovar det nya företaget:



–Vi som jobbar med t-banan i framtiden ska se varje missad avgång som ett misslyckande, sade MTR:s Nordenchef Torborg Chetkovich när SL:s beslut tillkännagavs.



Påtagliga skillnader kommer dock först om några år. Men redan efter övertagandet den 2 november ska det bli storstädning och uppfräschning av stationerna.