Tröttnat på den negativa nyhetsrapporteringen i Sverige?
Vill du inspireras och känna att det finns hopp där ute?
Världen är inte så hemsk som Svenska media skriver, nedan finns beviset, positiva och Goda Nyheter finner du här!

Sök efter svenska nyheter

Sökningen görs bla på sveriges största tidningar och nyhets media samt ett antal mindre tidningar. Exempel: DI, DN, IDG, Aftonbladet, GP, ,Expressen samt många fler.

torsdag, januari 15, 2009

3-5 koppar kaffe om dagen ger skydd mot alzheimer

Tre till fem koppar kaffe per dag mer än halverar risken att ­drabbas av alzheimer senare i livet. I en ny svensk-finsk studie pekas denna älskade dryck ut som ett effektivt vapen mot demenssjukdomar.

- Kaffets snabba stimulerande effekt är ju välkänd, men den långsiktiga inverkan av koffein på det centrala nervsystemet har hittills varit okänd, säger Miia Kivipelto, forskare vid Karolinska institutet i Stockholm och forskningledare för studien som i dag publiceras i tidningen Journal of Alzheimer's disease.

Andra studier har tidigare visat att kaffe skyddar mot både parkinson, typ 2-diabetes och mot att dö i hjärt- och kärlsjukdomar. Nu hamnar även demens på denna lista.

- Kaffe innehåller mycket anti­oxidanter och andra ämnen som är neurologiskt skyddande. Därför är det logiskt att det också skyddar mot demens, säger Miia Kivipelto.

Tio skolor får starta särskilda elitklasser

Lunds kommun drar på torsdagen "vinstlotten". Skolverket väntas besluta att Polhemskolan och Katedralskolan i Lund får rätten att starta två av landets tio gymnasiala elitutbildningar. Fast egentligen är förtjänsten helt och hållet "Bröderna Nilsons" och deras lärarkollegers.
- Lund hade väldigt bra utbildningar, väldigt hög kvalitet på lärarna och ansökningarna. Det var skälet till att vi har valt att placera två utbildningar där, säger Charlotte Wieslander på Skolverket. Och hon får medhåll av Aija Sadurskis på Högskoleverket, som deltagit i beslutsprocessen.

- Det genomsnittliga antalet högskolepoäng för historielärarna här är 428. Och tre av rikets nitton doktorer i historia som arbetar på gymnasieskolor arbetar här, säger Håkan Danielsson, historielärare som själv inte är doktor men har en välfylld meritförteckning.

Mobilt G-4 nät gör internet snabbare i Stockholm

Ericsson har fått i uppdrag att bygga ett 4 G-nät i Stockholm åt Telia Sonera. Stockholmarna blir därmed troligen först i världen att få tio gånger så snabb uppkoppling med hjälp av LTE-teknik.
Snabbare hastighet och utökad kapacitet lovas nätsurfande stockholmare i framtiden. Ericsson ska nämligen bygga 4G-nät i Stockholm åt Telia Sonera.

- Vi känner inte till att någon annan i världen har påbörjat utbyggnaden av LTE-nätet, säger Åsa Möller, tf enhetschef för spektrumtillstånd på Post- och telestyrelsen, PTS.

I Europa är det bara Sverige och Norge som har gett operatörer rätt att använda de frekvenser som behövs för LTE-tekniken.

Tyskland, Österrike, Belgien och Schweiz planerar att dela ut frekvenser för LTE-tekniken i år.

Telias mobila bredbandskunder kommer – om de befinner sig innanför tullarna, i Kista, vid Globen, Älvsjö eller i Farsta – att kunna få upp till tio gånger snabbare uppkopplingshastigheter än i dag, enligt ett pressmeddelande.

Nätet väntas tas i bruk under 2010, och ska ge större möjligheter att spela onlinespel, se på filmer och tv på bärbara datorer.