Tröttnat på den negativa nyhetsrapporteringen i Sverige?
Vill du inspireras och känna att det finns hopp där ute?
Världen är inte så hemsk som Svenska media skriver, nedan finns beviset, positiva och Goda Nyheter finner du här!

Sök efter svenska nyheter

Sökningen görs bla på sveriges största tidningar och nyhets media samt ett antal mindre tidningar. Exempel: DI, DN, IDG, Aftonbladet, GP, ,Expressen samt många fler.

torsdag, januari 15, 2009

3-5 koppar kaffe om dagen ger skydd mot alzheimer

Tre till fem koppar kaffe per dag mer än halverar risken att ­drabbas av alzheimer senare i livet. I en ny svensk-finsk studie pekas denna älskade dryck ut som ett effektivt vapen mot demenssjukdomar.

- Kaffets snabba stimulerande effekt är ju välkänd, men den långsiktiga inverkan av koffein på det centrala nervsystemet har hittills varit okänd, säger Miia Kivipelto, forskare vid Karolinska institutet i Stockholm och forskningledare för studien som i dag publiceras i tidningen Journal of Alzheimer's disease.

Andra studier har tidigare visat att kaffe skyddar mot både parkinson, typ 2-diabetes och mot att dö i hjärt- och kärlsjukdomar. Nu hamnar även demens på denna lista.

- Kaffe innehåller mycket anti­oxidanter och andra ämnen som är neurologiskt skyddande. Därför är det logiskt att det också skyddar mot demens, säger Miia Kivipelto.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar