Tröttnat på den negativa nyhetsrapporteringen i Sverige?
Vill du inspireras och känna att det finns hopp där ute?
Världen är inte så hemsk som Svenska media skriver, nedan finns beviset, positiva och Goda Nyheter finner du här!

Sök efter svenska nyheter

Sökningen görs bla på sveriges största tidningar och nyhets media samt ett antal mindre tidningar. Exempel: DI, DN, IDG, Aftonbladet, GP, ,Expressen samt många fler.

fredag, januari 16, 2009

Scania satsar på utbildning istället för varsel

Scania planerar i dagsläget att kompetensutveckla medarbetarna inom produktionen istället för att varsla på grund av lägre efterfrågan. Det budskapet upprepar Scania i ett pressmeddelande på fredagen.



Scania uppger i pressmeddelandet att osäkerheten om den kortsiktiga marknadsutvecklingen består. Scania fortsätter därför att fokusera på att motverka den lageruppbyggnad som uppstått till följd av en vikande efterfrågan i spåren av den globala finanskrisen och den allmänna osäkerheten om utvecklingen på sikt.



"Därför kommer vår produktion den närmaste tiden att vara avsevärt mindre än vad som var fallet när den finansiella turbulensen uppstod. Vi planerar nu att satsa på att öka medarbetarnas kompetens framför att lägga varsel. Det är en investering i kärnkompetens som ska resultera i att vi står ännu bättre rustade när marknaden vänder uppåt", säger Per Hallberg, Executive Vice President och chef för Produktion och Inköp, enligt pressmeddelandet.



Hitta rätt utbildning

Riksbankens hjälp biter

Riksbankens åtgärder har bidragit till att få i gång kreditgivningen igen, skriver DI:s Gunnar Örn.


Hos svenska affärsbanker ska man vara aktieägare, inte kund. Så har många småsparare muttrat under de många och långa år då direktavkastningen på bankernas aktier var långt högre än räntan på löne- och sparkonton.


Men under 2009 kan det bli tvärtom. Bankernas långivare och småsparare ser ut att vara utom fara.

SBAB sänker boräntor igen

SBAB sänker vissa av bolåneräntorna med 5-10 punkter den 16 januari, enligt ett pressmeddelande.

Den rörliga tremånadersräntan sänks med 10 punkter till 3,29 procent samtidigt som tvåårsräntan skruvas ned med 5 punkter till 3,40 procent. Femårsräntan lämnas oförändrad vid 4,31 procent. Räntan är en utgångsränta och bolånekunderna kan få både högre och lägre ränta.

Ränteändringen gäller också för SBAB:s samarbetspartners ICA Banken, Ikanobanken, GE Money Bank, Nordnet Bank, SalusAnsvar och Bank2.

Räntan för fritidshus och bostadsrätter ligger på samma nivå som motsvarande villalån.

Börsen öppnade uppåt

Kurserna på Stockholmsbörsen inleder fredagens handel med stigande kurser. Stöd kommer från en positiv utveckling på de amerikanska börserna igår kväll. Även de ledande europeiska börserna inleder med stigande kurser.

SIX Generalindex var klockan 09.58 upp 1,8 procent till 189 medan OMXS30-index ökade 2,0 procent till 632. Omsättningen var 1,7 miljarder kronor.

Pilot hjälte, räddade alla 155 ombord

Piloten Chesley B Sullenberger, kallad "Sully" var den siste att lämna planet. Han hyllades i natt av passagerare och New Yorks borgmästare.

"Sully" har mer än 40 års erfarenhet som pilot och har arbetat för US Airways i 29 år. Innan dess var han stridspilot i det amerikanska flygvapnet. Han arbetar som instruktör och olycksutredare och anses vara en pionjär inom flygsäkerhet.

New Yorks borgmästare Michael Bloomberg berömde vid en presskonferenspilotens heoriska insats.

– Han gjorde ett fantastiskt jobb som landade planet säkert så att allapassagerarna överlevde. Han var den sista att lämna planet och gick igenomplanet två gånger för att vara säker på att ingen var kvar, sa han.

– Jag har flugit mycket, och det var en helt fenomenal landning, sa passageraren Fred Beretta, och tackar piloterna för sitt liv.

– Uppenbarligen är Hudsonfloden ett rätt bra ställe om man ska krascha med ett flygplan, skrattade Beretta.

Hopp om liv på Mars

Amerikanska astronomer har hittat ställen på planeten Mars som pyser ut gasen metan. Det kan vara ett tecken på liv, men kan lika gärna bero på geologiska processer.

- En väldigt stor upptäckt av flera skäl, säger Nils Holm, som är professor i geokemi och sitter i ledningen för Stockholms universitets forskarskola för astrobiologi.

Han tycker att upptäckten är högintressant, även om metanet skulle komma från geologiska processer. Bland annat för att den processen i så fall kräver vatten.

- Då har man plötsligt en miljö där flera typer av mikroorganismer skulle kunna trivas.

Karsten Pedersen, professor i mikrobiologi i Göteborg, förhåller sig något svalare till fynden:

- Livet på Mars, om det nu finns, fortsätter att retas. Det här är ytterligare en svag länk i kedjan. Det är inget bevis och knappt en indikation.