Tröttnat på den negativa nyhetsrapporteringen i Sverige?
Vill du inspireras och känna att det finns hopp där ute?
Världen är inte så hemsk som Svenska media skriver, nedan finns beviset, positiva och Goda Nyheter finner du här!

Sök efter svenska nyheter

Sökningen görs bla på sveriges största tidningar och nyhets media samt ett antal mindre tidningar. Exempel: DI, DN, IDG, Aftonbladet, GP, ,Expressen samt många fler.

tisdag, januari 06, 2009

Tokyobörsen fortsatt upp

Tokyobörsen steg på tisdagen, för andra dagen i rad. Vid lunchuppehållet hade Nikkeis börsindex ökat med 1,1 procent, 101,55 punkter, till 9 144,67

Till bakgrunden hör att den japanska valutan yen försvagats, något som minskade oron för landets export.

När Nikkeis index passerade 9 000 på måndagen, efter en värdestegring på 2,1 procent, var det första gången sedan den 10 november i fjol som indexet passerade den gränsen.

Det bredare Topix-indexet ökade 0,5 procent, med 4,6 punkter till 880,51.

62-åring överlevde brand

Brandvarnaren ljöd i rättan tid. En 62-årig man i Svängsta utanför Karlshamn lyckades i sista sekund kasta sig ut ur sin villa. Brandkåren kunde bara låta huset brinna ner.
Mannen låg och sov när brandvarnarens pipande väckte honom.

- I ärlighetens namn blev han räddad av brandvarnaren, säger Peter Martin, vakthavande polisbefäl i Skåne och Blekinge.

Villan stod då redan i full brand, men mannen lyckades öppna ett fönster på första våningen och kasta sig ut. Huset fick brinna ner, säger Peter Martin.

- Ja, det gick inte att rädda något av det. Men de kringliggande byggnaderna räddades.

Afrika fredligare och ekonomiskt starkare än på mycket länge

Krigen har minskat i hela världen de senaste åren, men i Afrika är fallet dramatiskt. Omfattande väpnade tragedier i exempelvis Angola, södra Sudan, Liberia och Sierra Leone har tagit slut.

Att det väpnade våldet minskat är den viktigaste faktorn bakom den pånyttfödda ekonomiska utvecklingen i Afrika. Men parallellt med att vapnen tystnat har också diktatorerna kastats ut, vilket är nästa förutsättning för framgång. Efter en topp runt 1988 har antalet envälden i Afrika fullständigt rasat från närmare 40 till ett par stycken.

Sedan millennieskiftet har tillväxttalen i Afrika söder om Sahara hållit hälsosamma nivåer en bra bit över de rika ländernas. IMF-prognoserna för krisåren 2008 och 2009 talar om en nivå drygt fem procentenheter över i-ländernas. Det är i stort sett bara Indien och Kina som tros klara ännu högre tillväxttakt under lågkonjunkturen.

Men det är inte bara länder med stora naturrikedomar som växer. I takt med att styret i många länder har förbättrats har en mer mångfasetterad ekonomisk utveckling kunnat komma i gång. Det gäller länder som Uganda och Tanzania, och paradexemplet är Rwanda, som för bara 14 år sedan sjönk ner i en avgrund av våld. "Detta är det enda land i världen som har möjlighet att gå från extrem fattigdom till att bli ett medelinkomstland de närmaste 15 åren", säger tidigare Harvardprofessorn Josh Ruxin om Rwanda i tidsskriften New York Review of Books.