Krigen har minskat i hela världen de senaste åren, men i Afrika är fallet dramatiskt. Omfattande väpnade tragedier i exempelvis Angola, södra Sudan, Liberia och Sierra Leone har tagit slut.
Att det väpnade våldet minskat är den viktigaste faktorn bakom den pånyttfödda ekonomiska utvecklingen i Afrika. Men parallellt med att vapnen tystnat har också diktatorerna kastats ut, vilket är nästa förutsättning för framgång. Efter en topp runt 1988 har antalet envälden i Afrika fullständigt rasat från närmare 40 till ett par stycken.
Sedan millennieskiftet har tillväxttalen i Afrika söder om Sahara hållit hälsosamma nivåer en bra bit över de rika ländernas. IMF-prognoserna för krisåren 2008 och 2009 talar om en nivå drygt fem procentenheter över i-ländernas. Det är i stort sett bara Indien och Kina som tros klara ännu högre tillväxttakt under lågkonjunkturen.
Men det är inte bara länder med stora naturrikedomar som växer. I takt med att styret i många länder har förbättrats har en mer mångfasetterad ekonomisk utveckling kunnat komma i gång. Det gäller länder som Uganda och Tanzania, och paradexemplet är Rwanda, som för bara 14 år sedan sjönk ner i en avgrund av våld. "Detta är det enda land i världen som har möjlighet att gå från extrem fattigdom till att bli ett medelinkomstland de närmaste 15 åren", säger tidigare Harvardprofessorn Josh Ruxin om Rwanda i tidsskriften New York Review of Books.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar