Tröttnat på den negativa nyhetsrapporteringen i Sverige?
Vill du inspireras och känna att det finns hopp där ute?
Världen är inte så hemsk som Svenska media skriver, nedan finns beviset, positiva och Goda Nyheter finner du här!

Sök efter svenska nyheter

Sökningen görs bla på sveriges största tidningar och nyhets media samt ett antal mindre tidningar. Exempel: DI, DN, IDG, Aftonbladet, GP, ,Expressen samt många fler.

fredag, januari 23, 2009

Halva priset på lyxkrog

Vi håller allt hårdare i plånboken. Det märker landets restauranger. För att locka fler gäster till borden halverar krögare Melker Andersson nu priserna på vardagskvällar.



När ekonomin sviktar och varslen står som spön i backen är krogbesök ingen prioriterad utgift för många svenskar. Flera restauranger som TT har talat med vittnar om att såväl gäster som storleken på notan minskar.



"Det började innan julborden. Det är inte någon väldig sänkning, men det är märkbart. Det är färre besökare och givetvis går snittnotan ned lite grann", säger Jennie Börjesson, marknadschef på Sjömagasinet i Göteborg, till TT.



Även hos lyxkrogen Lux i Stockholm har det blivit glesare mellan middagsgästerna på vardagarna. Orsaken stavas lågkonjunktur, menar presskontakt Lotta Norström:



"Vi känner av den. Det är färre kvällstid som äter. Helger funkar bra, som förut nästan. Och luncher är mer eller mindre som vanligt", säger Norström till TT.



För att locka gäster till borden börjar krögare Melker Andersson nu att kränga kvällsmat till halva priset måndag-onsdag på fyra av sina restauranger i huvudstaden.



"Det vore sorgligt att bara stå och klia sig i huvudet under en lågkonjunktur. Vi kan inte sitta hemma på kammaren och gråta. Vi vill ge en signal att det är okej att gå ut och äta även i sådana här tider", säger Melker Andersson till TT.



TT: Är åtgärden ett tecken på att krogbranschen blöder?



"Man måste våga ta nya grepp. Jag skulle ljuga om jag säger att jag inte känner av det som hela världen känner av", säger Melker Andersson och syftar på lågkonjunkturen.



Om fler restauranger kommer att haka på reaspåret eller ta till andra knep för att få oss att äta ute oftare återstår att se. Helt otänkbart är det inte.



"Någonting lär vi hitta på", säger Lotta Norström på Lux.

Älvsbyhus inför fyradagarsvecka

ÄLVSBYN Älvsbyhus har beslutat att dra ner produktionen ytterligare. Från mitten av februari införs fyradagarsvecka på fabrikerna i Älvsbyn och Bjärnum. Hälften av de lediga dagarna får personalen lön från arbetsgivaren, vilket lovordas av den lokala fackföreningen.



För drygt en vecka sedan infördes fyradagarsvecka för produktionen på Älvsbyfabriken, inledningsvis för fem veckor framåt. I torsdags förklarade företagsledningen att produktionssänkningen i Älvsbyn kommer att fortsätta och att även Bjärnum-fabriken från och med vecka 8 ska gå ner från fem till fyra dagar.
- Vänder försäljningsnedgången återgår vi till full produktion, men det mest troliga är att vi kör så här fram till semestern, säger vd Donald Johansson.


Bättre än varsel

För att bibehålla kompetens och kunnande väljer Älvsbyhus, i stället för varsel, att genomföra produktionsbegränsningar under begränsad tid utan att de anställda skall drabbas ekonomiskt.Älvsbyhus inför 4 dagars-vecka från och med vecka 8 och fram till semestern 2009.
- Denna lösning är ju betydligt bättre än varsel och vi hoppas ju att satsningen på hårdare marknadsföring ska göra att vi snabbt kan gå tillbaka till full produktion, säger träfackets ordförande Robert Forsberg.

Christer Fältö har jobbat i produktionslinjen drygt ett år och var orolig för att tappa jobbet nu när det säljs mindre hus.
- Jag är mycket nöjd med denna lösning, nu finns det chans att jag kan behålla jobbet, säger han.


Med tjänstemannasidan inräknad jobbar 230 personer på Älvsbyfabriken. 160 av dessa jobbar med själva byggandet av huselement.
Delar på dagarna



Personalen bidrar med hälften av tiden genom att ta ut arbetstidsförkortning och bonusdagar. Varannan fredag är personalen dessutom hemma med extra lön från Älvsbyhus. För de extra lediga dagarna beräknas bolagets kostnader till 6 miljoner kronor.



Målsättningen är att Älvsbyhus från och med augusti skall kunna återgå till full produktion och produktionsmålet för år 2009 är 1 600 hus.

Snackade goja - räddade livet

- Heeej! kraxade papegojan Charlie Isaksson, 33, från en grantopp när han fick syn på sin livskamrat Ingemar Isaksson, 53. Då hade Charlie varit på rymmen i fyra iskalla dygn utanför Boden.



- Det var bara att hämta en stege och klättra opp i granjäveln, säger Ingemar.



Charlie rymde en gång för 30 år sedan. Men i lördags trodde han antagligen att han flög in i vardagsrummet när han flög ut mot strålkastarljuset på gårdsplanen. Ingemar såg Charlie flyga över de snötäckta taken, bort och in i mörkret. Han letade i sex timmar innan han hittade Charlie.

Nu kommer "lönehöjningen", mer pengar kvar i plånboken

Fredagen innebär för många löning och sänkt skatt. Löntagare och pensionärer kan räkna med några extra hundralappar i månaden under 2009. För dem med a-kassa eller bidrag blir det fortsatt tufft.



Låginkomsttagaren med en lön på 19.000 kronor i månaden kommer att betala 248 kronor mindre i månaden i skatt eller 2.976 kronor mindre under hela 2009.



En medelinkomsttagare med 25.000 kronor per månad betalar 328 kronor mindre i skatt per månad under 2009 eller 3.816 kronor mindre för hela året.



Höginkomsttagaren med 40.000 kronor får en sänkning med 972 kronor per månad eller totalt 11.664 kronor mindre i skatt för 2009.



En pensionär som är 65 år och har en inkomst på 15.000 kronor per månad får en skattesänkning på 120 kronor per månad eller 1.440 kronor för hela året.



Den som är 65 år och fortfarande arbetar och har en inkomst på 15.000 kronor per månad får en skattesänkning på 660 kronor per månad eller 7.920 kronor för hela nästa år. En rejäl sänkning jämfört med 2008 års skattetabell, då minskade skatten med 252 kronor per månad.



En person som får sin inkomst från a-kassan och varje månad får ut 15.000 kronor innan skatt får en skattereduktion på 41 kronor i månaden eller 492 kronor på ett år.



Skattesatserna varierar och i exemplet ovan användes skattetabell 32. Till exempel i Stockholm används tabell 30 med en lägre skattesats. För att ta reda vilken skattetabell som gäller för din kommun och församling - klicka på länken till höger.