Tröttnat på den negativa nyhetsrapporteringen i Sverige?
Vill du inspireras och känna att det finns hopp där ute?
Världen är inte så hemsk som Svenska media skriver, nedan finns beviset, positiva och Goda Nyheter finner du här!

Sök efter svenska nyheter

Sökningen görs bla på sveriges största tidningar och nyhets media samt ett antal mindre tidningar. Exempel: DI, DN, IDG, Aftonbladet, GP, ,Expressen samt många fler.

onsdag, januari 14, 2009

Svenska fjäll favoriter i USA

När resemagasinet Conde Nast Traveller och tunga New York Times listar spännande vinterresmål är det svenskt som gäller. Åre och Fjällnäs hamnar i topp på tidningars listor.

På CN Travellers över de tio bästa skidorterna är det Åre som hamnar på första plats, framför bland andra Aspen, Verbier och Whistler.

Skidorten lyfts fram bland annat för att den lämpar sig för alla typer av skidåkare, oberoende av skicklighet, för sitt nattliv och för sina andra vinteraktiviteter.

Enligt destinationschefen Niclas Sjögren Berg, som uttalar sig i ett pressmeddelande, ser Åre en fortsatt ökning på den internationella marknaden, något man bland annat har att tacka VM 2007 för.

Åre är inte ensamt om att uppmärksammas i Staterna. På New York Times lista över 44 resmål att besöka under 2009 hamnar Fjällnäs anrika fjällhotell på sjätte plats.

"Fascinationen för lyxresande till jordens poler fortsätter", skriver tidningen, som för övrigt listar resmål som Washington DC, Beirut, Phuket , Bhutan och Egeiska havet som några res-måsten under 2009.

Ny gymnasielinje rivstart för nyanlända elever

Ju snabbare, desto bättre. Eftersom de ändå har för avsikt att ge allt i sitt nya hemland finns det ingen anledning att dra ut på det. Så Noor, Karolina, Erfan och Marlena applåderar Stockholms nya satsning på ett särskilt gymnasieprogram för studiemotiverade elever som nyss anlänt till Sverige.

I höst drar det i gång på Brännkyrka gymnasium, Spint - det första gymnasieprogrammet i Stockholm som riktar sig till elever med begränsade språkkunskaper men som "redan" efter tre år ger behörighet att söka vidare till universitet eller högskola.

Tidigare har de flesta elever som kommit till Sverige i gymnasieåldern först gått två år på så kallad introduktionskurs för invandrare, Ivik, innan de ansetts klara av att gå ett nationellt gymnasieprogram.Det har inneburit att det tagit fem år att ta sig igenom gymnasiet - även för dem som kanske redan har en gymnasieutbildning från sitt hemland.

- Inte så roligt. Man vill inte vara för gammal när man går ut. Dessutom är det bättre att gå i skolan med jämnåriga, då får man vänner också, säger Noor Saad som lämnade Bagdad, Irak, för Vårby.

Uppåt i Asien

Kurser på Asienbörserna steg i onsdagens handel. I Tokyo ökade ledande index drygt en procent, och även på andra börser var det uppåt.

Tokyobörsens ledande Nikkei 225-index hade vid halv fem-tiden på morgonen (svensk tid) gått upp 1,2 procent. Stora exportföretag hörde till vinnarna efter att ha tappat stort under börsraset i tisdags.

Det bredare Topix-indexet steg 1,5 procent.

Hang Seng-index i Hongkong klättrade 1,8 procent, och i Shanghai gick Kompositindex upp 1,5 procent. I Taiwan steg Weighted Index 0,6 procent medan Singapores Strait Times Index lyfte 1,7 procent.

Kvicksilver förbjuds i Sverige

Giftiga tungmetallen amalgam är ett stort miljöproblem. Svenskarna har tonvis i sina tänder. Nu vill regeringen införa ett totalförbud mot kvicksilver.

På torsdag kommer regeringen att fatta beslut om att helt förbjuda användning av den giftiga tungmetallen kvicksilver i Sverige, uppger Ekot. Redan i dag finns förbud mot kvicksilver i exempelvis termometrar. Men regeringen vill nu ha ett stopp för all användning av ämnet även vid kemisk analys och inom kloralkaliindustrin.

– Det innebär att vi nu genomför ett generellt förbud mot kvicksilver i Sverige och till exempel amalgam i tandvården kommer i stort sett att upphöra, säger miljöminister Andreas Carlgren till Ekot.

Amalgamet är ett stort miljöproblem och tandvården står för en väsentlig del. Trots att användningen av amalgam har minskat går svenskarna fortfarande omkring med åtskilliga ton kvicksilver i sina lagade tänder vilket får effekter på luften.

Krematorierna beräknas svara för 17 procent av kvicksilverutsläppen till luft i Sverige, uppger Ekot. För att få bort kvicksilvret ur kretsloppet har regeringen beslutat att det ska skickas utomlands, till Tyskland, av kostnadsskäl.