Tröttnat på den negativa nyhetsrapporteringen i Sverige?
Vill du inspireras och känna att det finns hopp där ute?
Världen är inte så hemsk som Svenska media skriver, nedan finns beviset, positiva och Goda Nyheter finner du här!

Sök efter svenska nyheter

Sökningen görs bla på sveriges största tidningar och nyhets media samt ett antal mindre tidningar. Exempel: DI, DN, IDG, Aftonbladet, GP, ,Expressen samt många fler.

måndag, januari 12, 2009

Världens första flygbil redo att lyfta

Det är en bil – och ett flygplan. Nästa månad genomför världens första flygande bil sin premiärtur i luften.

Om fordonet överlever testflygningen förväntas det nå bilsalongerna sommaren 2010, uppger Times Online. Där är det sedan upp till "flygbilen" att imponera på potentiella kunder - något som enligt producenterna inte ska vara alltför svårt.

Terrafugia Transition, som fordonet döpts till, kan nämligen gå från tvåsitsig bil till flygplan på bara femton sekunder. Enligt tillverkarna är den enkel att använda, inte minst eftersom den drivs på blyfri bensin och dessutom ryms i ett vanligt garage.

- Det är första gången som alla delar integrerats i samma fordon, säger Carl Dietrich som driver företaget bakom Terrafugia.

Bilen uppges kunna flyga upp till 800 kilometer på en enda tank. I luften ska den klara hastigheter kring 180 kilometer/timmen, men ännu har den bara kört i 140, då med fast mark under hjulen.

Dietrich säger till Times Online att företaget redan har mottagit 40 order - trots att bilen beräknas gå loss på 1,5 miljoner svenska kronor.

- För ett flygplan är det ett rimligt pris, men för en bil lutar det väldigt mycket åt det alltför dyra hållet, säger han. Men, konstaterar Times Online, några problem finns ännu att lösa.
Att försäkra fordonet kan bli svårt, liksom att hitta någonstans att starta. I dag finns bara en enda väg i hela USA som det är tillåtet att lyfta från - och den ligger i Alaska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar