Tröttnat på den negativa nyhetsrapporteringen i Sverige?
Vill du inspireras och känna att det finns hopp där ute?
Världen är inte så hemsk som Svenska media skriver, nedan finns beviset, positiva och Goda Nyheter finner du här!

Sök efter svenska nyheter

Sökningen görs bla på sveriges största tidningar och nyhets media samt ett antal mindre tidningar. Exempel: DI, DN, IDG, Aftonbladet, GP, ,Expressen samt många fler.

tisdag, januari 27, 2009

Svensk vindkraft kan ge 12000 nya jobb

En kraftigt utbyggd inhemsk vindkraftsindustri skulle kunna skapa 12 000 nya jobb fram till 2020. Det är slutsatsen i en utredning som beställts av branschorganet Svensk Vindenergi.



I dag sysselsätter vindkraftsindustrin i Sverige cirka 2 000 personer. Större delen av de varor och tjänster som behövs för utbyggnaden köps in från utlandet.



Vindkraften står ännu för en mycket liten del av elförsörjningen i Sverige. Men i fjol slogs rekord när elproduktionen från vindkraft på årsbasis passerade två terawattimmar (TWh). Det är drygt en procent av den totala elproduktionen.



Energimyndighetens planeringsmål är att landets vindkraftverk ska producera 30 TWh 2020. Det innebär tolv gånger större vindkraftskapacitet än i dag. Utbyggnaden ökar redan med runt 40 procent per år, men skulle behöva ta betydligt snabbare fart om utbyggnadsmålet ska klaras.



Svensk Vindenergi anser att en medveten satsning på en inhemsk vindkraftsindustri skulle kunna skapa 12 000 nya jobb, utöver de 2 000 som redan finns, och inbringa 35 miljarder i försäljningsinkomster.



Men det förutsätter enligt organisationen politisk vilja, att staten skjuter till särskilda styrmedel i ett långsiktigt hållbart stödsystem och att handläggningstiderna för att bevilja tillstånd förenklas och kortas.



– Genom medvetna investeringar och med politiskt stöd kan Sverige bygga upp en inhemsk vindkraftsindustri på relativt kort tid, säger Matthias Rapp, vd på Svensk Vindenergi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar