Tröttnat på den negativa nyhetsrapporteringen i Sverige?
Vill du inspireras och känna att det finns hopp där ute?
Världen är inte så hemsk som Svenska media skriver, nedan finns beviset, positiva och Goda Nyheter finner du här!

Sök efter svenska nyheter

Sökningen görs bla på sveriges största tidningar och nyhets media samt ett antal mindre tidningar. Exempel: DI, DN, IDG, Aftonbladet, GP, ,Expressen samt många fler.

tisdag, december 23, 2008

Godheten har många ansikten

Vad är godhet? Är det att visa civilkurage när alla andra tiger? Är det att efter bästa förmåga utföra sitt arbete även om det är tungt och svårt? Är det att hjälpa någon utan egen vinning? Eller är det att visa en människa i nöd respekt, vänlighet och omsorg? HN har bett fyra hallänningar ge sin syn på begreppet godhet, tankar att bära med sig inför den stundande helgen.
Zulmir Becevic, författare, Halmstad/Falkenberg

Billigare bröd och mjölk nästa år

I år har högre matpriser grävt djupa hål i våra plånböcker.
Men 2009 kommer priset på bröd och mejerivaror att sjunka igen, tror handeln.
Världsmarknadspriserna på spannmål, som vete, har blivit allt lägre under hösten. Ännu har det inte haft så stor effekt på matpriserna, men både Axfood, Ica och Coop hoppas att det ska märkas i plånboken i början av nästa år.
Vissa faktorer pekar på att vi kan sänka en del priser, men det har vi inte sett effekten av ännu. Vi håller på att förhandla med producenterna. Men det blir alltid en eftersläpning och det är en trög process, säger Ingmar Kroon, presschef på Axfood, till TT.

Dagens namn

Adam kommer av ett hebreiskt ord som betyder människa. Enligt Bibeln var Adam den första människan och människosläktets stamfader. Före 1901 hade Adam och Eva samma namnsdag nämligen den 24 december, alltså julafton. Men så fick Adam sin egen dag och Eva är ensam kvar på julafton. Adam har använts i Sverige sedan 1300-talet. I dag är Adam ett mycket populärt namn. Antalet namnbärare är runt 15 500, av dessa har omkring 11 600 det som tilltalsnamn.

Bankerna sänker boräntorna

I dag var det fyra banker som sänkte räntorna på bolån. SBAB var först ut. Statliga SBAB sänker boräntorna med mellan 0,10 procentenheter och 0,45 procentenheter. Ett lån bundet på två år får efter sänkningen en ränta på 3,85 procent. Den femåriga räntan kostar 4,44 procent.Den rörliga tremånadersräntan hamnar 3,55 procent.
Skandiabanken sänker sina bolåneräntor med upp till 0,10 procentenheter. Ny räntesats för ett bolån bundet på två år är 3,90 procent medan den femåriga räntan landar på 4,46 procent.Ikanobanken sänker sina räntor på bolån med upp till 0,45 procentenheter. Ett bolån bundet i två år kostar efter sänkningen 3,85 procent, medan den femåriga räntan hamnar på 4,44 procent.
Även Nordea meddelade på måndagseftermiddagen att banken sänker sina boräntor. Ett lån bundet på två år blir 0,20 procentenheter billigare och kostar nu 3,84 procent.

Så tjänar du på de nya skattereglerna

Som vanligt innebär det nya året en hel del nya skatteregler. Här är några av nyheterna – och tips om hur du kan tjäna på skatteförändringarna.

1) Ta ut övertidsersättning efter årsskiftet, eftersom inkomstskatten sänks rejält. Framför allt gäller det den som tjänar över brytpunkten för statlig skatt.
2) Hyr ut sommarhuset, fjällstugan eller villan under semestern. Schablonavdraget vid uthyrning av privatbostad höjs från 4.000 till 12.000 kronor.
3) Genom sänkta gränser för hur mycket lön som ska tas ut ur företaget innan utdelningar kan tas ut, sänks skatten med 85.000 kronor för många fåmansföretagare. Kravet på eget löneuttag sänks från cirka 720.000 kronor till 480.000 kronor.
4) En förändring efter årsskiftet är att bolagsskatten sänks till 26,3 procent, vilket gör att det just i år lönar sig att skjuta upp vinster till efter nyår.

Citybanans startskott, ett enormt projekt

Nu smäller det för Citybanan, den nya pendeltågstunnel under Stockholms innerstad. Under många år kommer arbetet med den sex kilometer långa tunneln påverka vardagslivet för stockholmarna. Och hela tunneln, som beräknas kosta 16 miljarder kronor, har faktiskt inte fått klartecken än.

Citybanan ska bli en tvåspårig järnväg i en sex kilometer lång tunnel för pendeltåg genom centrala Stockholm. Byggprojektet är tänkt att stå klart år 2017, men har redan smygstartat med schaktningar i olika arbetstunnlar.

Nytt samarbete ska bidra till en bättre folkhälsa

[PRESSMEDDELANDE 2008-12-17] Stockholms läns landsting (SLL) och Karolinska Institutet (KI) har nu tecknat ett avtal om en verksamhetsövergång av Centrum för folkhälsa från SLL till KI. Därmed får folkhälsoarbetet i Stockholms län en ny organisation som ska ta form efter årsskiftet - Karolinska Institutets Folkhälsoakademi.

Karolinska Institutets Folkhälsoakademi får till uppgift att främja folkhälsan. Här ska bedrivas folkhälsovetenskaplig forskning och utbildning samt strategiskt och praktiskt folkhälsoarbete på regional och nationell nivå. Det folkhälsoarbete som hittills har bedrivits inom landstingets Centrum för folkhälsa får då en tydligare koppling till akademisk forskning. Det blir också en bättre samverkan mellan teoretiskt och praktiskt folkhälsoarbete vilket skapar synergieffekter, till nytta för vården och befolkningen.